TAnks For Viewing My Pages...\(^_^)/

30 September 2011

KonVoi Raya For The LAst MomEnt At UTHM



ASSALAMUALAIKUM...

Seronok kan kalo kita konvoi ramai2 p beraya umah kengkawan....pada 16/9/11 kami satu kelas p beraya di Pontian n Parit Raja...Lepas 2 ade gak plan p tempat lain but aku xpat join...waaaa sedih...jeles tgok diorang konvoi p umah tebuka member2...tapi apekan daya ada komitmen lain yang lebih memerlukan aku di situ,...


Tapi tragis la bila aku ditegur cuz p umah tebuka..agak geram jugakla...heiii 16 september cuti umum ok...sukahati aku la nak p mane pun...saba2...ok jom layan pic dis moment....
Tanks to juju kasih umaira cuz edit pic ni bg cantik....TQVM...


"PeAcE No WAR"

1st prezeNtaTioN For This SEm



ASSALAMUALAIKUM....

Hari selasa 20/09/11 adalah hari aku kna pezen..agak cuak cuz da lama x pezen...tapi xtually sume org nervous bila nak kna pezen kat depan org ramai cuma kita kna pandai control je nervous jangan bagi nampak org kan...kna kuatkan semangat..tapi aku heran la lelaki ni kebanyakkan akan merokok tok ilangkan nervous...btol ke cm2, btol ke blh ilang nervous???xkan rokok bg semangat kat diorang kot......ntahla apela rasa bila merokok ni..nape ntah bole jadi gian nak merokok je padahal da banyak iklan pasal bahaya rokok tapi still tegar juga insan2 ni...myb diorg x sayang kot org sekeliling yang lagi bahaya bila menghidu dari org yang merokok...emmm btol ke dapat ilangkan tension bila merokok ni...t la tgu aku habis phD baru aku wat kajian ni...hahaha


JOm layan petua tok ilangkan nervous ni...



1. Baca dan Amalkan DOA Ini :

"Ya Allah..lapangkanlah dadaku, mudahkanlah sgala urusanku, lepaskanlah simpul pengikat lisanku,agar mereka memahami perkataanku"

2. Beranikan Diri Tenung Mata Pendengar

Ketika memberi ucapan , beranikan diri korang untuk menenung mata setiap pendengar korang.Ketika mata bertemu mata, akan wujud satu connection untuk meyakinkan pendengar tentang apa yg korang katakan.Dan insyaAllah, korang akan menjadi lebih yakin dan tenang untuk meneruskan ucapan.Jangan tenung mata pendengar yg berlainan jantina lama-lama sudah, nanti daripada majlis ucapan, bertukar jadi kenduri arwah pulak.

3. Jangan Biarkan Tangan Kosong

Jika korang memberi ucapan berbentuk tazkirah atau sebagainya , yg membuatkan korang duduk di meja, maka pastikan tangan korang ada memegang sesuatu.Tidak kira la apa pun, pen ke, telefon bimbit ke, tak pun korang pegang je meja tu kuat-kuat, supaya gementar korang tu dapat disembunyikan dan lama-kelamaan akan hilang.Jika korang memberi ucapan menggunakan restrum (selalunya ada di majlis ucapan besar-besaran) , maka pegang restrum tu kuat-kuat.Jangan sampai jatuh sudah la.Korang boleh cuba cari video pemimpin-pemimpin ketika memberikan ucapan, kebanyakkan mereka memegang restrum itu dengan kuat.

4. Pelbagaikan Nada Mengikut Isi Ucapan

Korang perlu memberi 'nafas' kepada ucapan korang. Jangan bila ucapan tu berkaitan perkara sedih, korang still cool kononnya, dan ketika ucapan tu bernada semangat, korang slowkan suara pulak. Kena pandai manipulate nada.Bila korang bermain dengan nada ni, sedikit demi sedikit nervous tu akan hilang malah keyakinan akan semakin meninggi.InsyaAllah.

5. Sediakan Air Segelas

Bukan nak kenyangkan perut korang ketika memberi ucapan.Air tu just untuk hilangkan nervous je.So sebab tu aku cakap segelas je.Jangan la gatal letak sampai dua jag.Satu jag air kelapa satu lagi air tebu.Tau la skunk ni bulan puasa.Jangan over.

Banyak lagi tips sebenarnya untuk hilangkan nervous ketika berucap ni.Korang kena pandai manipulate segalanya.Bertindak seiring dengan persekitaran.Jadi 'SATU' dengan persekitaran korang.Anggap seperti korang berada di tempat korang yang korang familiar dan tidak asing.Only then korang akan lancar memberi ucapan.InsyaAllah.

Bila da abez pezen mula la nak enjoy xhingat dunia,,,kalo x rasa xsedap je badan ni...hahaha...Jom layan pic latest kat fakulti baru...sangat2 cantek!!!


"PeAce No WAR"

PeRIngataN TOk BaKAl PenGAnTin LeLAKI

ASSALAMUALAIKUM...



Didalam Islam, kita mengutamakan dalil iaitu dari Al-Quran dan Al-Hadis dari Al-Qur’an dan sunnah, sebagaimana Firman AllahBermaksud:

Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggunganjawabnya. (QS. 17:36).

Dan orang yang berkata dalam masalah agama tanpa dalil,bererti berkata atas nama Allah tanpa ilmu. Dan ini dilarang oleh Allah,sebagaimana firman-Nya,

Bermaksud:“ Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui”, (QS.2:169)."

Begitu juga ketika seseorang berfatwa dan memberikan jawapan dalam masalah agama tanpa dalil yang benar,maka fatwa atau jawabannya hanya akan menyesatkan saja. Rasulullah bersabda, Bermaksud: “Sesungguhnya Allah tidak mengambil ilmu dari manusia dengan mencabutnya, tetapi dengan mewafatkan para ulama’, dan ilmu akan ikut hilang bersamanya. Dan akan tinggal insan-insan jahil yang berfatwa tanpa ilmu, Maka dia telah tersesat dan akan menyesatkan”, (HR.Bukhari dan Muslim).

Jadi untuk menjawab persoalan ini memerlukan kepada tokohnya iaitu ulama yg berilmu.Dalam meneliti soalan dalam permasalahan Fiqh, metode yg digunakan adalah mengutamakan dalil dari Al-Quran dan Hadis kemudian Ijma' Sahabat dan pandangan ahli ilmu.

Mari kita lihat Fatwa-Fatwa para ulama Salaf dalam menjawab permasalahan inai dan hukumnya?


Memetik Fatwa Syiekh Masyhur Hassan Salman[1] didalam Kitab kumpulan Fatwa beliau:

خضاب الرجل يكون على الحال الذي استخدم عند الصحابة والتابعين ويكون في اللحية والشعر إن كان فيهما شيب ، أما في اليدين والرجلين فلا يجوز للرجل أن يستخدم الحناء إلا تطبباً ، أما من باب التزيين ففي هذا تشبه بالنساء فلا يحل له أن يحني رجله أو يديه إلا من باب التطبيب أما الشيب في اللحية أو الشعر وإن كان قليلاً فمن السنة أن يحني الشيب فقد صبغ النبي صلى الله عليه وسلم لحيته وشعرات الشيب قليلة

Maksudnya: Mewarnakan atau inai bagi lelaki dibolehkan pada keadaan yang digunakan oleh para Sahabat Nabi SAW dan Tabie'en dan juga dipakai pada janggut dan rambut sekiranya pada kedua-duanya terdapat uban, manakala pada tangan-tangan dan kaki-kaki maka tidak dibolehkan bagi lelaki untuk memakai inai melainkan hanya untuk berubat dengannya, adapun jika ia digunakan untuk tujuan perhiasan, padanya penyerupaan seperti perempuan, maka tidak dibolehkan baginya mewarnai kaki atau tangannya melainkan untuk tujuan perubatan. Adapun uban pada janggut dan rambut walaupun sedikit maka daripada sunnah Nabi SAW baginya mewarnai ubannya. Pernah dilakukan Nabi SAW, mewarnai janggut baginda dan rambut-rambut baginda yg sedikit.

Didalam Fatwa Online[2] oleh Mufti Markaz Fatwa dibawah naungan Prof. Dr Abdullah Faqeh, diajukan soalan berkenaan "Adakah dibolehkan inai dipakai oleh lelaki untuk majlis perkahwinan?

Beliau menjawab:


الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه أما بعد

Sekiranya yang dimaksudkan penyoal adalah mewarnakan seorang lelaki tangannya atau kakinya dengan inai bagi majlis perkahwinan, maka hal itu tidak dibolehkan, malah juga tidak dibolehkan selain perkahwinan kerana hal itu adalah daripada perhiasan wanita, dan tidak boleh (haram) menyerupai wanita ke atas apa yg dikhususkan ke atas para wanita dalam perhiasan atau pakaian.Dan dalil yg mengkhususkan bagi perempuan adalah berdasarkan hadis yg diriwayatkan oleh Abu Daud dan juga Al-Nasai'e dengan sanad yg Hasan:

Dari Ummul Mukminin A'isyah r.a. berkata: Seorang wanita mengisyaratkan di belakang tabir bahawa dia ingin menyampaikan surat kepada baginda S.A.W. lalu baginda melihat tangan itu seraya baginda bersabda: Aku tidak tahu samada ini tangan lelaki atau perempuan. itu menjawab: Aku adalah seorang wanita. bersabda: Sekiranya kamu seorang perempuan, berbezalah dengan memakai inai dijarimu.dan juga hadis yg diriwayatkan oleh abu hurairah radhiallahu anhu:

"Bahwasanya Nabi SAW didatangkan kepadanya seorang mukhannath (khunsa) yang mewarnakan tangannya dgn inai. Dikatakan kepada Rasulullah S.A.W: "Wahai Rasulullah. Lelaki ini cuba menyerupai wanita." Lalu diperintahkan lelaki itu dihantar ke naqi'ah(nama tempat) (sebagai hukuman, dihantar ke tempat yang terpencil supaya dijauhi dari orang ramai). Lalu mereka bertanya kepada rasulullah S.a.w: "Kenapa dia tidak dibunuh?" Lalu baginda S.A.W bersabda: "Aku dilarang membunuh mereka yang bersembahyang." (Diriwayatkan oleh Abu Daud dengan sanad yg soheh)

Berkata Imam Al-Nawawi rahimahullah: Dan berkenaan menginaikan kedua-dua tangan dan kaki maka ia satu sunnah kepada pengantin perempuan. Dan ianya haram ke atas lelaki melainkan untuk tujuan perubatan. Dan daripada dalil-dalil ke atas pengharamannya adalah dari sabda baginda SAW:

Bermaksud:"Allah melaknat orang yg menyerupai wanita dari kalangan kaum lelaki, dan juga perempuan-perempuan yg menyerupai lelaki dari kalangan wanita. (Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Tirmizi)

Dan sekiranya bertujuan untuk menwarnakan uban dengan inai maka ianya dibolehkan malahan ia adalah sunnah ini berdasarkan hadis Nabi SAW, Ertinya :

Sesungguhnya sebaik-baik bahan untuk mengubah (mewarna) uban ini adalah inai dan khatam(Diriwayatkan oleh Imam Ahmad)‌

Janganlah kita mencabut uban kerana Nabi SAW bersabda, Ertinya :

Janganlah kalian mencabut uban kerana uban itu cahaya seorang muslim. Tidaklah seorang muslim tumbuh ubannya kerana (memikirkan) Islam malainkan Allah catatkan baginya (dengan sebab uban tersebut) satu kebaikan, mengangkatnya (dengan sebab uban tersebut) satu derajat, dan menghapus darinya (dengan sebab uban tersebut) satu kesalahan‌ (Ahmad dan Abu Daud)


"PeacE No WAR"

ReNung2kan LAh Dan SelaMAt BeramaL..=)

ASSALAMUALAIKUM....


Cmnie la aku kalo ade mood nak update blog...Kalo x sunyi sepi je blog ni kan...


Ok la skang ni time nak share info ni plak....Smga kita semua mendapt hidayah dati-NYA supaya berubah ke arah kebaikan...Amin.....


Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,
jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula
janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat,
insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmu
dan jagalah kemaluanmu".
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung
masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia
dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri..
Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga…




"Peace no WAr"

ReNUngAn Kita BErsama

ASSALAMUALAIKUM....

Saja nak share ngan korang info ni...yela tok peringatan kita bersama juga...



Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi. Nauzubillah....Jauh2 kanla benda ni ye kengkawan...

So maklumat ni penting tok aku cuz aku ni suka potong kuku org tapi org tertentu jela aku potong kan kukunya...korang nak gak???bya la..hahah,,xmo la aku......aku geram je tgok org kuku panjang2 ni, ingat cntik ke kuku panjg2 ni...macam2 trend skang ni la...konon x uptodate if x bela kuku panjang ni...Hello...ni semua duniawi je...akhirat camne plak..Renung2 kan la bersama ye kengkawan...

Ini plak info mengenai jari mana sesuai tok kita pakai cincin...

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

SEkian, wassalam...

"Peace NO WAr"

29 September 2011

RayE Oh RAye!!!!

ASSALAMUALAIKUM....


Hahaha...Raya da abez baru nak upload pic raya kan....Sape da wat pose 6, sila angkat tangan???Bgus2...Alhamdulillah.....

"Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud) : Barang siapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dan meneruskannya dengan enam hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seolah-olah berpuasa selama setahun (Hadis riwayat Imam Muslim. Kitab Puasa). Hadis ini menjadi hujah kepada para ulama khususnya dan umat Islam seluruhnya untuk mengamalkan puasa sebanyak enam hari di bulan Syawal selepas berjaya menempuhi bulan Ramadhan dengan berpuasa sebulan penuh."


Macam bese setiap taun saya akan beraya di kampung wan saya di Kampung Nerusa Johol Air Mawang Tampin...Sape tau tmpat ni??? Sila angkat kaki...Jom layan pic raya....=)(macam cantik sangat kan nak publish dalam blog kan...hahahaha)
 me n my lil sis 'anez'
 
3 flowers in my family


'purple in my heart' 
 wif my father 
  wif my mother 

2nd Day RAya


3rd Raya wif someone special..=)


Sekian sahaja...Wassalam...
"Peace No War"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...