TAnks For Viewing My Pages...\(^_^)/

3 August 2011

PereMPuan VS KEreTA


ASSALAMUALAIKUM...



Alhamdulillah sudah ari ke3 kita berpose...Sesungguhnya besar fadilat umat islam berpose pada bulan Ramadhan ini...

Sabda Rasullullah S.A.W , ‘Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT, dia akan diberikan oleh Allah SWT 7 perkara:
  1. Akan dicairkan daging haram yang tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh daripada makanan yang haram).
  2. Rahmat Allah sentiasa dekat dengannya.
  3. Diberi oleh Allah sebaik-baik amal.
  4. Dijauhkan daripada merasa lapar dan dahaga.
  5. Diringankan baginya siksa kubur (siksa yang amat mengerikan).
  6. Diberikan cahaya oleh Allah SWT pada hari Kiamat untuk menyeberang Titian Sirath.
  7. Allah SWT akan memberinya kemudian di syurga.’

Mukadimah da pun habis..hehehe...Sambungan cete b4 entry ni...


NBL ku sakit lagi after anta p klinik..Alhamdulillah skang da pun baek...NBL jangan wat hal lagi k...Saya sayang sama kamu!!!


1st day pose pagi2 lg saya anta NBL p klinik...Masa On De Way balik dari Seremban tetiba NBL bg remind bunyi....Ingatkan biasa aje...Tetb terpandang temperature nek tinggi...Aduh DUP DAP DUP DAP jantung ni....Nasib ada extra botol air dalam kete...2 pun xcukup lagi...Air memancut klua bila bukak tempat air...Sangt la takut time 2...



Then drive jugak pelan2 smpai la kat petronas...Peh memg kosong gle air...2 botol lebih jugk la...Takut gle if leaking but alhamdulillah everything is ok...TankQ abg2 yg prihatin dengan saya time 2...


So yang kat lua 2 jangan jd cam saya...Check dulu b4 nak mulakan perjalanan...Tapi btol ke gurl ni x prihatin dengan kereta???


ADA LA CKIT TIPS TOK GURL MACAM SAYA NI...


1.Sebelum menaiki kendereaan periksa tayar, pastikan angin tayar mencukupi.

2.Sebelum hidupkan enjin, pastikan tiada sebarang lampu, aircond atau radio dibuka.

3.Sebelum memulakan perjalanan, hidupkan enjin dan biar enjin naik pada kadar RPM yang normal.

4.Seminggu sekali, periksa semua lampu brek termasuk lampu brek ketiga. Pastikan ia berfungsi.(If x wat saman menanti anda)

5.Buka bonet enjin, buka penutup bateri dan periksa air bateri. Pastikan ianya berada pada paras antara minimum dan maksimum.

6.Buka penutup minyak brek(botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet enjin), pastikan minyaknya cukup.

7.Seminggu sekali, periksa tekanan tayar.

8.Setiap 3 bulan, periksa alignment tayar.

9.Setiap 5000km tukar minyak enjin, tukar penapis minyak setiap 2 kali tukar minyak enjin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak enjin.

10.Last sekali, setiap minggu atau 2 atau 3 minggu, bersihkan dalaman kereta seperti vacuum dan lap habuk. 


11. Timing belt tuka setiap 80000km






Si kecil yang sangat rajin mandikan NBL..






-> Baza raya kat gaint Senawang da ade la...Hebat sungguh baru bape ari pose...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...